Sposób przygotowania:
Australijski chlebek śniadaniowy
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną i sól i wszystko razem mieszamy. Pośrodku mąki robimy wgłębienie i wlewamy do niego oliwę i wodę i za pomocą drewnianej łyżki łączymy wszystkie składniki.
Kiedy składniki się połączą dodajemy do ciasta posiekane oliwki i pokrojoną w kostki szynkę i pomidory suszone –mieszamy raz jeszcze.
Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąkę i zagniatamy ciasto aż stanie się jednolite. Z ciasta formujemy kule i za pomocą noża nacinamy ciasto na pól, to jeszcze raz na pół i każda powstałą połowę na pół.
Tak przygotowane chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy składniki się połączą dodajemy do ciasta posiekane oliwki i pokrojoną w kostki szynkę i pomidory suszone –mieszamy raz jeszcze.
Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąkę i zagniatamy ciasto aż stanie się jednolite. Z ciasta formujemy kule i za pomocą noża nacinamy ciasto na pól, to jeszcze raz na pół i każda powstałą połowę na pół.
Tak przygotowane chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.
zosiani