Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Australijski chlebek śniadaniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybki, pyszny australijski chlebek śniadaniowy w wersji z oliwkami, suszonymi pomidorami szynką poleca się nie tylko na leniwe niedzielne śniadania :)

Australijski chlebek śniadaniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Australijski chlebek śniadaniowy

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3-4 plasterki prosciutto lub dowolnej szynki
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 3 pomidory suszone

Sposób przygotowania:

Australijski chlebek śniadaniowy
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miski. Do mąki dodajemy sodę oczyszczoną i sól i wszystko razem mieszamy. Pośrodku mąki robimy wgłębienie i wlewamy do niego oliwę i wodę i za pomocą drewnianej łyżki łączymy wszystkie składniki.

Kiedy składniki się połączą dodajemy do ciasta posiekane oliwki i pokrojoną w kostki szynkę i pomidory suszone –mieszamy raz jeszcze.

Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąkę i zagniatamy ciasto aż stanie się jednolite. Z ciasta formujemy kule i za pomocą noża nacinamy ciasto na pól, to jeszcze raz na pół i każda powstałą połowę na pół.

Tak przygotowane chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Australijski chlebek śniadaniowy
Szynkę, oliwki i pomidory suszone kroimy w kostkę
Australijski chlebek śniadaniowy
Makę z proszkiem przesiewamy i dodajemy wszystki składniki
Australijski chlebek śniadaniowy
Zagniecione ciasto formujemy w kształt chlebka i pieczemy około 25 minut

Tagi:

chleb