jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chlebek z Müsli śniadaniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To ekspresowy w przygotowaniu chlebek i do tego bardzo smaczny!!. Możemy do niego użyć nasze ulubione Müsli (z orzechami, rodzynkami, owocami).

Chlebek z Müsli śniadaniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek z Müsli śniadaniowym

 

  • Blaszka 12x36 cm
  • Składniki
  • 300 gram mąki pszennej razowej,
  • 150 gram mąki pszennej typ 650 ,
  • 200 gram Müsli śniadaniowego,
  • 4 dag drożdży,
  • 3 łyżki oleju,
  • Około 1,5 szklanki wody letniej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z Müsli śniadaniowym
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, miód oraz około 3 łyżki mąki 650. Otrzymany w ten sposób rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąki oraz Müsli. Wyrośnięty rozczynu dodajemy do sypkich składników. Wlewamy olej oraz pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe powinno odchodzić od ręki i miski. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 50 minut). Wyrośnięte przekładamy do przygotowanej (wyścielanej papierem do pieczenia) foremki. Wierzch ciasta smarujemy wodą. Chlebek odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia (około 15). Następnie pieczemy go około 1 godziny w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
Chlebek z Müsli śniadaniowym
W misce mieszamy ze sobą sypkie składniki
Chlebek z Müsli śniadaniowym
Do sypkich składników dodajemy wyrośnięty rozczyn
Chlebek z Müsli śniadaniowym
Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Chlebek z Müsli śniadaniowym
Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej foremki

Tagi:

chleb pieczywo