Sposób przygotowania:
Azjatyckie kąski z kurczaka
1.Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną, imbir, curry, paprykę i cynamon wsypać do miski, dodać sos śliwkowy oraz kilka łyżek wody i za pomocą trzepaczki utrzeć lejące ciasto. Wrzucić do niego pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać tak aby ciasto dokładnie oblepiło kurczaka. 2.Olej ryżowy rozgrzać na patelni i usmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Gdy mięso będzie dobrze zarumienione podlać je szklanką wody, dodać pędy bambusa, grzybki mun oraz posiekaną w plasterki paprykę i dusić na małym ogniu przez 15 min. 3.Dodać curry, imbir, koncentrat pomidorowy oraz cukier trzcinowy. Można dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia sosu i ewentualnie doprawić do samku solą oraz pieprze. Podawać z kuskusem lub ryżem.