kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Azjatyckie kąski z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Odrobina pikanterii...aromatyczne kąski w orientalnym sosie

Azjatyckie kąski z kurczaka

Składniki:

Azjatyckie kąski z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu śliwkowego z soją Tao-Tao
  • pół puszki pędów z bambusa
  • 10 dag grzybków mun z zalewy
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • łyżeczka curry i imbiru
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Azjatyckie kąski z kurczaka
1.Pierś z kurczaka oczyścić,pokroić w grubą kostkę. Mąkę ziemniaczaną, imbir, curry, paprykę i cynamon wsypać do miski, dodać sos śliwkowy oraz kilka łyżek wody i za pomocą trzepaczki utrzeć lejące ciasto. Wrzucić do niego pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać tak aby ciasto dokładnie oblepiło kurczaka. 2.Olej ryżowy rozgrzać na patelni i usmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Gdy mięso będzie dobrze zarumienione podlać je szklanką wody, dodać pędy bambusa, grzybki mun oraz posiekaną w plasterki paprykę i dusić na małym ogniu przez 15 min. 3.Dodać curry, imbir, koncentrat pomidorowy oraz cukier trzcinowy. Można dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia sosu i ewentualnie doprawić do samku solą oraz pieprze. Podawać z kuskusem lub ryżem.