zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Baba drożdżowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna baba drożdżowa na święta.

Baba drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

Baba drożdżowa z rodzynkami

 

  • żółtek, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 10 dag rodzynek, szczypta soli, aromat waniliowy, dowolny lukier.

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa z rodzynkami
Z części mleka, mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtka, jajo, szczyptę soli oraz aromat i bardzo starannie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, a gdy dwukrotnie powiększy swą objętość, dodać rodzynki i przełożyć do wysmarowanej formy. Gdy ciasto ponownie podrośnie, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i upiec. Babę można oblać dowolnym lukrem i udekorować.