Sposób przygotowania:
Czekoladowa babka drożdżowa
Przygotowujemy rozczyn: Drożdże rozgniatamy wraz z dwoma łyżkami mąki, cukru i ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier, pozostałe mleko i jajka. Dodajemy rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-70 minut do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrośnięte ciasto umieszczamy w keksówce. Ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby nieco podrosło. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier. Polewamy nim ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier, pozostałe mleko i jajka. Dodajemy rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-70 minut do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrośnięte ciasto umieszczamy w keksówce. Ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby nieco podrosło. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier. Polewamy nim ciasto. Dowolnie dekorujemy.