Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Czekoladowa babka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle smaczne ciasto drożdżowe. Dodatek kakao nadaje nieco wyrazistego smaku i aromatu temu wypiekowi.

Czekoladowa babka drożdżowa

Składniki:

Czekoladowa babka drożdżowa

na ciasto

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka drożdżowa
Przygotowujemy rozczyn: Drożdże rozgniatamy wraz z dwoma łyżkami mąki, cukru i ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier, pozostałe mleko i jajka. Dodajemy rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-70 minut do podwojenia swojej objętości. Następnie wyrośnięte ciasto umieszczamy w keksówce. Ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby nieco podrosło. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier. Polewamy nim ciasto. Dowolnie dekorujemy.