Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Babka drożdżowa a'la zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W moim domu do tej pory babka drożdżowa była raczej tradycyjna. Postanowiłam ją jednak nieco urozmaicić. Inspiracją dla tego wypieku było znane ucierane ciasto zebra. Moja wersja popularnej zebry to właśnie taka czarno-biała babka drożdżowa.

Babka drożdżowa a'la zebra

Składniki:

Babka drożdżowa a'la zebra

na ciasto jasne

na ciasto ciemne

na rozczyn

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 20 g maki pszennej
  • 20 g cukru

dekoracja

  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa a'la zebra
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.

Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.

Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.

Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast.

Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość). 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.