Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa a'la zebra
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką oraz cukrem. Zostawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast.
Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Wyrabiamy ręcznie ciasto.
Ciasto ciemne: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, ciepłe mleko oraz połowę wyrośniętych drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
Oba ciasta odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
Formę do babki z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. W formie układamy na przemiennie ciasto jasne i ciemne. Postępujemy tak do momentu skończenia nam się obu ciast.
Ponownie odstawiamy ciasto na 30 minut od wyrośnięcia(musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 40-45 minut. Studzimy. Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.