ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową jest bardzo smaczna. Idealna na każdą okazję i bez okazji.

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 1/2 szklanki,
  • cukier 1 łyżka,
  • mąka tortowa 1 łyżka

 

  • mąka tortowa 50 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • aromat rumowy 3 krople,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • masło stopione 5 dag,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • rodzynki sułtanki 100 gram,
  • skórka kandyzowana 150 gram

 

  • czekolada mleczka 100 gram,
  • śmietana 18% gęsta 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
W misie robota wymieszać drożdże z ciepłym lekiem, cukrem, mąka i zostawić na 20 minut pod przykryciem. Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać aromat rumowy, resztę ciepłego mleka, stopiony tłuszcz, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać ciasto 8 minut.

Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.

Babkę w formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę.

Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ciasto wyrabiane w robocie jest szybko gotowe.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Rodzynki sparzone są lepsze w smaku, mięciutkie.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konststencję.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Babka po upieczeniu powinna w formie wystygnąć dobrze.
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową