Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
W misie robota wymieszać drożdże z ciepłym lekiem, cukrem, mąka i zostawić na 20 minut pod przykryciem. Następnie wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, wlać aromat rumowy, resztę ciepłego mleka, stopiony tłuszcz, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać ciasto 8 minut.
Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Babkę w formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę.
Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Rodzynki zalać gorącą wodą na 3 minuty i wylać na sitko aby dobrze odciekły z wody. Wsypać do ciasta i 3/4 z pudełeczka skórki pomarańczowej i wyrabiać z 1 minutę, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma do babki z kominkiem silikonowa 24 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.
Babkę w formie wystudzić dobrze i i nakryć form talerzem, odwrócić i zdjąć formę.
Czekoladę połamaną stopić w garnuszku, dodać gęstej śmietany i wymieszać, od razu polać polewą babkę i posypać resztą skórki pomarańczowej kandyzowanej.