Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Babka drożdżowa z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i uniwersalna babka drożdżowa z dodatkiem cynamonu to idealna propozycja na jesienne wieczory. Smak cynamonu nie jest dominujący, nadaje temu ciastu niezwykłego aromatu. Dla mnie cynamon to niewątpliwy atut tego wypieku.

Babka drożdżowa z cynamonem

Składniki:

Babka drożdżowa z cynamonem

na ciasto

na kruszonkę

  • 100 g maki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z cynamonem
Ciasto:

60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.