Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z cynamonem
Ciasto:
60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.
60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.