Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Babeczka z kubeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i pyszne ciasto czekoladowe w wersji mini, na wielki słodyczowy głód i na te dni, kiedy zjadłoby się to "coś".

Babeczka z kubeczka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczka z kubeczka

 

  • Duże jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kremu kasztanowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • Odrobina aromatu pomarańczowego
  • Odrobina sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Babeczka z kubeczka
W dużym kubku utrzeć łyżką całe jajko z dodatkiem szczypty soli, mleka i oleju. Kiedy mieszaniną osiągnie jednolitą konsystencję dodać krem kasztanowy i kropelkę aromatu pomarańczowego - ponownie utrzeć. Dodać kakao, odrobinę sody i mąkę pszenną - wszystko ucierać do chwili, kiedy masa będzie gęsta i jednolita.

Ciasto można od razu w tym samym kubku wstawić do mikrofalówki, albo przełożyć do czystego.

Ja piekłam w dużej filiżance.

Ogrzewać przy mocy ok 800-850W przez 3,5 minuty. Przez chwilę pozostawić w zamkniętej kuchence, następnie przełożyć na talerzyk i posypać cukrem pudrem.
Babeczka z kubeczka
Jajko utrzeć łyżką z kremem kasztanowym, olejem i mlekiem - dodać kakao.
Babeczka z kubeczka
Do masy kakaowej dosypać mąkę z dodatkiem sody.
Babeczka z kubeczka
Ucierać łyżką dość intensywnie, aż masa będzie jednolita.