jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Warzywa na parze w naleśniku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam naleśniki z warzywami, dzisiaj przygotowałam odmiennie i lekko . Warzywa ugotowałam na parze i przyprawiłam tylko ziołami i pieprzem.

Warzywa  na parze w naleśniku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa na parze w naleśniku

 

ciasto naleśnikowe :

  • mąka 1 szklanka
  • mleko 1/2 szklanki
  • woda 1/2 szklanki
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Warzywa na parze w naleśniku
Ciasto na naleśniki przygotować z podanych składników i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Wymieszać po tym czasie mikserem i smażyć cienkie naleśniki z jednej strony na oleju rzepakowym.

Warzywa opłukać, kalafior podzielić na różyczki, cukinię pokroić na plasterki, bakłażana na plasterki, fasolkę szparagową obciąć z końcówek i brokuł podzielić na różyczki.

Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować lekko al' dente. Następnie układać gotowe warzywa na naleśniku na stronie usmażonej, posypać ziołami i pieprzem. Złożyć na pół, podsmażyć naleśnika od spodu i odwrócić na drugą stronę i też podsmażyć.

Po wierzchu polać jogurtem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i pieprzem.
Warzywa  na parze w naleśniku
Warzywa opłukać i pokroić , ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i gotować al' dente
Warzywa  na parze w naleśniku
Usmażyć z podanych składników naleśniki
Warzywa  na parze w naleśniku
Gotowe warzywa ułożyć na naleśniku przyprawić ziołami i pieprzem
Warzywa  na parze w naleśniku
Złożyć naleśnik i possmażyć naleśnika z drugiej strony