kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Curry z indykiem, dynią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewające, lekko pikantne, kremowe curry z indykiem, dynią i szpinakiem. Doskonale smakuje z dodatkiem makronu chow mein lub ryżu. Szybkie i sycące jesienne danie.

Curry z indykiem, dynią i szpinakiem

Składniki:

Curry z indykiem, dynią i szpinakiem

podstawowe

  • 800 g filetu z indyka
  • sól, czarny pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżeczka kurkumy lub curry
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 400g miąższu dyni (najlepiej hokkaido)
  • 1 cebula
  • 200g świeżego szpinaku
  • oleju kokosowego do smażenia
  • 400 ml mleka kokosowego
  • biały sezam do posypania
  • dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Curry z indykiem, dynią i szpinakiem
Filet indyka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę (1cm x 1cm). Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz sok z limonki i oliwę wymieszana z pasta curry. Odstawić na. 15-30 minut do lodówki.

Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać w pół plasterki. W rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej kokosowy i podsmażać dynię z cebulą przez ok. 4 minuty. Dodać przygotowanego wcześniej indyka i przesmażać aż mięso zmieni kolor. Dodać około ½ szklanki gorącej wody, mleko kokosowe oraz kurkumę (ewentualnie curry – uwaga danie może być za słone). Gotować jeszcze 2-3 minuty, dodać umyty szpinak i kontynuować gotowanie do czasu ugotowania szpinaku (około 2 minuty).

Podawać z makaronem chow mein lub ryżem posypane prażonym sezamem i posiekana dymką.