Sposób przygotowania:
Curry z indykiem, dynią i szpinakiem
Filet indyka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę (1cm x 1cm). Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem, dodać posiekany w cienkie plasterki czosnek oraz sok z limonki i oliwę wymieszana z pasta curry. Odstawić na. 15-30 minut do lodówki.
Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać w pół plasterki. W rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej kokosowy i podsmażać dynię z cebulą przez ok. 4 minuty. Dodać przygotowanego wcześniej indyka i przesmażać aż mięso zmieni kolor. Dodać około ½ szklanki gorącej wody, mleko kokosowe oraz kurkumę (ewentualnie curry – uwaga danie może być za słone). Gotować jeszcze 2-3 minuty, dodać umyty szpinak i kontynuować gotowanie do czasu ugotowania szpinaku (około 2 minuty).
Podawać z makaronem chow mein lub ryżem posypane prażonym sezamem i posiekana dymką.
Dynię obrać i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać w pół plasterki. W rondlu o szerokim dnie rozgrzać olej kokosowy i podsmażać dynię z cebulą przez ok. 4 minuty. Dodać przygotowanego wcześniej indyka i przesmażać aż mięso zmieni kolor. Dodać około ½ szklanki gorącej wody, mleko kokosowe oraz kurkumę (ewentualnie curry – uwaga danie może być za słone). Gotować jeszcze 2-3 minuty, dodać umyty szpinak i kontynuować gotowanie do czasu ugotowania szpinaku (około 2 minuty).
Podawać z makaronem chow mein lub ryżem posypane prażonym sezamem i posiekana dymką.