kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kaszotto z kurczakiem i fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaszotto z kurczakiem i mnóstwem świeżych warzyw: fasolki, pomidorków i cukinii to pyszne, zbilansowane danie, dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny.

Kaszotto z kurczakiem i fasolką

Składniki:

Kaszotto z kurczakiem i fasolką

podstawowe

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 500g piersi z kurczaka
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • sól, czarny pieprz, oregano, słodka papryka, cynamon

Sposób przygotowania:

Kaszotto z kurczakiem i fasolką
Na dużej patelni podgrzać oliwę i wsypać kasze pęczak, chwilę podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do kaszy i zeszklić.

Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając.

Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryka i cynamonem. Na koniec gotowania dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać aż zaczną się marszczyć i zmiękną (około 3 minuty). Serwować na ciepło.