goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bakaliowo-cynamonowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i wilgotne cynamonowo-bakaliowe babeczki

Bakaliowo-cynamonowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakaliowo-cynamonowe babeczki

 

  • 250 ml mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 40 dag cukier
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 sztuki jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki moreli suszonych
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Bakaliowo-cynamonowe babeczki
Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy 1/4 część mąki. Całość mieszamy delikatnie i odstawiamy na całą dobę w ciepłe miejsce nie mieszamy. Po dobie do tak przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąkę, olej, jajka, dodajemy sól oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cynamon i bakalie. Pokrojoną czekoladę, jabłka starte na grubej tarce. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Bakaliowo-cynamonowe babeczki
Przygotowany zaczyn odstawiamy na około 24 godziny w ciepłe miejsce
Bakaliowo-cynamonowe babeczki
Do ciasta dodajemy bakalie, przyprawy, starte na tarce jabłka