capocuoco

capocuoco

Kucharz
[Przepisów: 1]

Babeczki cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste,cytrynowe,orzeźwiające babeczki dla każdego.

Babeczki cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki cytrynowe

 

  • 4 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy porcjami cukier potem żółtka. Gdy wszystko jest ubite na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,olej,wodę,sok i skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie mieszamy.Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 10-15 minut w 180 st.
Babeczki cytrynowe
Gotowe ciasto na babeczki powinno mieć lekko lejącą konsystencje.
Babeczki cytrynowe
Ciasto rozlewamy do foremek lub papierowych papilotek do połowy, aby nie wypłynęło z nich podczas pieczenia.
Babeczki cytrynowe
Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.
Babeczki cytrynowe
Babeczki z papierowych papilotek wyciągamy po ich całkowitym wystygnięciu.