PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Babeczki czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Babeczki czekoladowe nie tylko wspaniale wyglądają ale też wspaniale smakują.

Babeczki czekoladowe

Składniki:

Babeczki czekoladowe

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera
  • 2 żółtka
  • Krem:
  • 1 Krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
  • 300 ml schłodzonego mleka
  • Do dekoracji:
  • 100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych

Sposób przygotowania:

Babeczki czekoladowe
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieść na gładką masę, wstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Lekko ciepłe babeczki wyjąć z foremek. Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 200° C ( nie powinien być podgrzany) Do miski wlać schłodzone mleko, wsypać Krem toffi, ubijać krótko mikserem na najniższych, a następnie 2-3 minuty na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy. Krem nakładać do babeczek za pomocą szprycy. Wierzch posypać orzechami. Rada kuchni Dr. Oetkera: do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych. Orzechy karmelizowane: 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstawić z ognia. Wsypać 100 g orzechów, wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na talerz. Gdy orzechy wystygną, porozdzielać je na kawałki.

Tagi:

ciasto tort