Sposób przygotowania:
Babeczki czekoladowe
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Całość zagnieść na gładką masę, wstawić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Foremki do babeczek cienko wysmarować masłem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim foremki. Spód babeczek przed pieczeniem ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Lekko ciepłe babeczki wyjąć z foremek. Piekarnik elektryczny: temp. 200° C (powinien być podgrzany) Piekarnik gazowy: temp. 200° C ( nie powinien być podgrzany) Do miski wlać schłodzone mleko, wsypać Krem toffi, ubijać krótko mikserem na najniższych, a następnie 2-3 minuty na najwyższych obrotach, do uzyskania puszystej masy. Krem nakładać do babeczek za pomocą szprycy. Wierzch posypać orzechami. Rada kuchni Dr. Oetkera: do dekoracji babeczek można użyć orzechów karmelizowanych. Orzechy karmelizowane: 2 łyżki cukru pudru rozpuścić w garnku, gdy lekko zbrązowieją odstawić z ognia. Wsypać 100 g orzechów, wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na talerz. Gdy orzechy wystygną, porozdzielać je na kawałki.
Julia2603