Sposób przygotowania:
Babeczki jabłuszkaETAP 1:
Foremkę na muffinki wyłóż białymi lub czerwonymi papilotkami. Między każdą papilotkę, a foremkę włóż po jednym orzeszku. Dzięki temu nadasz muffinkom pożądany kształt.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodaj cukier i dokładnie utrzyj z białkami. Następnie dodaj żółtka i ubijaj razem na puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj olej, wymieszaj dokładnie powstałą masę. Partiami dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i zmielone orzechy, i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Na końcu dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj ciasto łyżką. Gotowym ciastem napełnij papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni do tzw suchego patyczka.
Gotowe babeczki wystudź.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu ubijania dodaj odrobinę czerwonego barwnika ( ja używam w proszku).
Ubitą śmietaną udekoruj babeczki. Z paluszków zrób ogonki, z żelków wytnij listki i przyczep do babeczek.
marietta
SylaUla