kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Babeczki jabłuszka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki jabłuszka to prawdziwie jesienny wypiek, pełen orzechów i jabłek, a do tego pięknie się prezentują.

Babeczki jabłuszka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki jabłuszka

 

 

  • ponadto:

 

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • paluszki, zielone żelki (na ogonki i listki)
  • Orzechy laskowe w łupinkach ( 12 sztuk małych orzechów )

Sposób przygotowania:

Babeczki jabłuszka

ETAP 1:

Foremkę na muffinki wyłóż białymi lub czerwonymi papilotkami. Między każdą papilotkę, a foremkę włóż po jednym orzeszku. Dzięki temu nadasz muffinkom pożądany kształt.


Białka oddziel od żółtek. Białka ubij w dużej misce na sztywno, dodaj cukier i dokładnie utrzyj z białkami. Następnie dodaj żółtka i ubijaj razem na puszystą masę.


Zmniejsz obroty miksera i dodaj olej, wymieszaj dokładnie powstałą masę. Partiami dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i zmielone orzechy, i miksuj na małych obrotach miksera do połączenia się składników.


Na końcu dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj ciasto łyżką. Gotowym ciastem napełnij papilotki do 3/4 wysokości. Babeczki piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni do tzw suchego patyczka.


Gotowe babeczki wystudź.


Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Na końcu ubijania dodaj odrobinę czerwonego barwnika ( ja używam w proszku).


Ubitą śmietaną udekoruj babeczki. Z paluszków zrób ogonki, z żelków wytnij listki i przyczep do babeczek.

Babeczki jabłuszka
Między każdą papilotkę włóż po orzeszku, nadasz babeczkom pożądany kształt