iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babeczkowe jabłuszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki przygotowałam na prośbę moich córek które dzielnie mi w ich przygotowaniach pomagały, zwłaszcza dekorowanie się im podobało.

Babeczkowe jabłuszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczkowe jabłuszka

 

  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 dag białej czekolady
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy
  • kwaskowe powidła u mnie mirabelkowe
  • kolorowa masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Babeczkowe jabłuszka
Do garnka włożyć margarynę, dodać cukier i wodę, następnie zacząć podgrzewać na gazie i w momencie kiedy margaryna się rozpuści dodać czekoladę i całość gotować kilka minut na małym palniku od czasu do czasu mieszając, następnie odstawić do przestudzenia. Do płynnej margaryny z cukrem i czekolada dodać żółtka i ubić całość mikserem w trakcie dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Odłożyć 1/4 ciasta i dodać do niej szczyptę czerwonego barwnika i starte na grubych oczkach tarki jabłka , dokładnie wymieszać do pozostałego ciasta dodać i szczyptę zielonego barwnika i mielone migdały, dokładnie wymieszać. Foremke z małymi otworami na babeczki zapełnić papilotkami i zielonym ciastem na nie wyłożyć ciasto czerwone. Piec w temp. 180 st około 20 minut po upieczeniu wystudzić po wierzchu posmarować powidłami, całe babeczki przykryć zieloną i czerwoną masą cukrową z brązowej zrobić ogonki i z innego odcienia zieleni listki.
Babeczkowe jabłuszka
Do jednej części ciasta dodać barwnik zielony.
Babeczkowe jabłuszka
Do drugiej barwnik czerwony i starte jabłka.
Babeczkowe jabłuszka
Ciastem napełnic małe foremki do babeczek.
Babeczkowe jabłuszka
Po upieczeniu wierzch babeczek pokryć masą cukrową.