SUPERPRZEPIS

Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą

  • 27
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą Więcej zdjęć (5)

Kruche korpusiki, w nich suszone i duszone jabłuszka, rodzynki i przyprawy korzenne. A na tym czapeczka z bezy.

Składniki:

Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą

 

  • Proporcje na 12 babeczek wykonanych w blaszce na muffiny:
  • Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej + odrobinka do podsypania
  • 5 dag cukru pudru
  • 7 dag smalcu
  • 7 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • Nadzienie
  • 10 dag suszonych jabłek (białych, nie wędzonych!)
  • 10 dag drobnych rodzynek
  • 8 łyżek musu z antonówek – u mnie wg przepisu Mus z antonówek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • Beza
  • 3 białka (jedno pozostałe z ciasta, dwa ocalałe z tarty dyniowej)
  • 6 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą
Mąkę i cukier puder przesiałam do miski, dodałam zimny smalec i margarynę, posiekałam siekaczką. Dodałam żółtko wymieszane z solą i wodą. Najpierw nożem, a następnie szybko ręką wyrobiłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na dwie godziny do lodówki.



Suszone jabłka pokroiłam w dość drobną kostkę, wsypałam do miseczki i wymieszałam z rodzynkami, musem jabłkowym, cynamonem i kardamonem. Rodzynek nie moczyłam wcześniej, przejęły wilgoć od musu.



Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 stopni z termo obiegiem. Ciasto rozwałkowałam na podsypanym mąką blacie na placek grubości około 0,5 cm. Dużym kieliszkiem wycięłam kółka i wykleiłam ciastem wgłębienia w muffinkowej blaszce. Brzegi wyrównałam. Spody ponakłuwałam widelcem. Piekłam 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.



Blaszkę wyjęłam z piekarnika, zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni (nadal z termo obiegiem). Babeczki bardzo delikatnie wyjęłam z blaszki – były niesamowicie kruche. Każdą z nich umieściłam w papierowej papilotce i ponownie włożyłam do blaszki. Dzięki temu łatwiej było mi wyjąć je po upieczeniu z nadzieniem i bezą.



Białka ubiłam na sztywno, pod koniec partiami dosypywałam cukier puder i miksowałam do momentu, aż masa stała się gładka i błyszcząca. Masę przełożyłam do rękawa z końcówką, która w końcowym efekcie okazała się do niczego, ale nie miałam już czasu zastanawiać się w jaki sposób ładnie ją nałożyć na babeczki, więc musiałam improwizować :(



Babeczki wypełniłam nadzieniem z jabłek. Na wierzch wycisnęłam masę z białek. Blaszkę wstawiłam ponownie do piekarnika i zapiekałam 10 minut do zrumienienia. Babeczki okazały się tak pyszne, że zostały pochłonięte 5 minut po wykonaniu fotek :D
Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą
Przesianą z cukrem mąkę posiekałam ze smalcem i margaryną.
Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą
Składniki nadzienia wymieszałam dokładnie w miseczce.
Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą
Ciastem wykleiłam wgłębienia w muffinkowej blaszce.
Babeczki z suszonymi jabłuszkami i bezą
Podpieczone korpusy wypełniłam nadzieniem.