Sposób przygotowania:
Jabłuszkowe babeczki - szarlotki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon. Jeszcze chwilę dusimy i pozostawiamy do wystudzenia. Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto . Gdyby ciasto nie lepi się dobrze dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do babeczek smarujemy masłem i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy łyżkę nadzienia jabłkowego. Robimy krateczkę formując mini wałeczki lub rozwałkowujemy ciasto i kroimy w paseczki. Nakładamy krateczkę na jabłuszka. Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach.
zbysiowa