Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Babeczki "Jesienne jabłuszka"

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Babeczki maślane w kształcie jabłek z kremem z ricotty. Do przygotowania ich można zaprosić dzieci, będą miały fajną zabawę.

Babeczki "Jesienne jabłuszka"

Składniki:

Babeczki "Jesienne jabłuszka"

Ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 kostki masła
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 - 2 jabłka
  • cukier barwiony na czerwono i zielono
  • kilka paluszków
  • kilka liści np. mięty
  • małe

Krem i dodatki:

  • 250 g ricotty
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • cukier barwiony na czerwono i zielono
  • kilka paluszków
  • kilka liści np. mięty
  • małe czekoladowe kuleczki

Sposób przygotowania:

Babeczki "Jesienne jabłuszka"
Składniki suche wymieszać w jednej misce. W drugiej zmiksować jajka z maślanką, stopionym oraz wystudzonym masłem.

Połączyć suche z mokrymi i na końcu dodać starte na średnich oczkach jabłko. Ciasto przełożyć do papilotek (najlepiej czerwonych lub zielonych) lub foremek silikonowych, napełnić do 2/3 wysokości i piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 20 minut. Wystudzić.

Jeśli babeczki będą za wysokie lekko ściąć wierzch. Ricottę utrzeć z cukrem pudrem. (Cukru dodać wg uznania). Nałożyć na wierzch przygotowany krem i odwracając docisnąć w miseczce z barwionym cukrze, formując przy tym kształt koła.

W środek włożyć kawałek paluszka - to nasz ogonek, a po bokach listki mięty. Łyżeczką ubrać trochę kremu i włożyć czekoladowe kuleczki jako pestki.