slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na babeczki z jogurtem naturalnym. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Proste i szybkie do przygotowania.

Babeczki jogurtowe

Składniki:

Babeczki jogurtowe

 

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dekoracja: 0,5 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowe
Rozgrzewamy piekarnik. Do dużej miski wkładamy po kolei: jogurt, jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.

Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Truskawki myjemy, obcinamy szypułki i kroimy je w plasterki. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.  

Zimne babeczki smarujemy śmietaną i układamy na nich plasterki truskawek. Przepis na 12 sztuk.