Sposób przygotowania:
Najlepszy biszkopt do ciast i tortówCiasto:
Białka należy ubić uzyskując sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier, a po chwili dodać po 1 żółtku.
Na koniec ostrożnie wmieszać wymieszane i przesiane obie mąki.
Pieczenie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować)
Do formy przelać masę i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przed około 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Bezpośrednio po upieczeniu blachę wyjąc z piekarnika i rzucić na koc z wysokości 30-50 cm.
Wstawić ją z powrotem do piecyka i pozostawić do ostudzenia.
Zimne ciasto przekroić na odpowiednią ilość blatów.
Justi2401
gusia1000
BozenaMatuszczyk