Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1002]

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 210
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Biszkopt, który zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów

Tortownica o średnicy 18 cm:

Tortownica o średnicy 22-25 cm:

Tortownica o średnicy 26 cm:

Sposób przygotowania:

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów

Ciasto:

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów
Uważać, aby piany z białek "nie przebić".

Białka należy ubić uzyskując sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier, a po chwili dodać po 1 żółtku.

Na koniec ostrożnie wmieszać wymieszane i przesiane obie mąki.

Pieczenie:

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów
Biszkopt przed przekrojeniem powinien być ostudzony.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować)

Do formy przelać masę i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni przed około 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Bezpośrednio po upieczeniu blachę wyjąc z piekarnika i rzucić na koc z wysokości 30-50 cm.

Wstawić ją z powrotem do piecyka i pozostawić do ostudzenia.

Zimne ciasto przekroić na odpowiednią ilość blatów.