SUPERPRZEPIS

Czekoladowy jagielnik z truskawkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czekoladowy jagielnik z truskawkami

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które przygotowałam na herbatnikach.

Składniki:

Czekoladowy jagielnik z truskawkami

 

  • ok 100 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 kg świeżych truskawek

KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody do gotowania kaszy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Czekoladowy jagielnik z truskawkami

ETAP 1:

Czekoladowy jagielnik z truskawkami
Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę.

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie miękka i bardzo gęsta.
Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę.

ETAP 2:

Czekoladowy jagielnik z truskawkami
Do kaszy dodać czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści.

Postawić ponownie na ogień. Podgrzewając dodać cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

ETAP 3:

Czekoladowy jagielnik z truskawkami
Na herbatniki wyłożyć gęsty krem czekoladowy.

Na dnie kwadratowej formy  ułożyć warstwę herbatników i wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki.  Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego