Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Ciasto miodowe z morelami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce sezonowe bardzo kuszą. Warto je wykorzystać m.in. do ciast. W moim miodowniku wylądowały morele i truskawki.

Ciasto miodowe z morelami i truskawkami

Składniki:

Ciasto miodowe z morelami i truskawkami

 

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru do ciasta
  • 2/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżki sody
  • 0,5 kg moreli
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru do śmietany
  • 0,3 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z morelami i truskawkami
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, miksujemy, dodajemy miód, miksujemy. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy do ciasta, miksujemy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki. Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki, wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st. C ok. 40 minut. Studzimy.

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier. Wykładamy na wierzch ciasta. Kładziemy na śmietanie pokrojone na kawałki truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odstawiamy. Gdy zacznie tężeć, polewamy nią ciasto.