Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię ciasta z dodatkiem rabarbaru. Tym razem postanowiłam upiec kruche z dodatkiem pianki budyniowej o smaku waniliowym. Polecam do kawki lub herbatki.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Składniki:

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru brązowego

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

1.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową
Włożenie do miski wszystkich składników na ciasto kruche

Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.

2.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę i schłodzić

Dobrze wyrobić na jednolitą masę, następnie schłodzić w lodówce.

3.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową
Wyłożenie ciasta na blaszkę i podpieczenie

Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 kruche ciasta.

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec spód przez 10 - 15 minut.

4.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową
Ubicie piany na sztywno ze szczyptą soli i cukrem pudrem

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder i dalej ubijać na sztywno.

5.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Na końcu wsypać budynie waniliowe i ubić dokładnie.

6.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Wystawić podpieczony spód ciasta z piekarnika.

7.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Rabarbar pokroić na mniejsze części i zasypać cukrem.

8.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Pianę wyłożyć na podpieczony spód.

9.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Na pianę wyłożyć rabarbar.

10.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Na rabarbar poskubać resztę ciasta kruchego.

11.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ciasto przez 45 minut.

12.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Wystudzić ciasto.

13.

Kruche z rabarbarem i pianką budyniową

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !