Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne babeczki z cukinią i ziemniakami, dodatek ubitych jajek sprawił, ze są mięciutkie i pulchne :)

Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
Cukinię myjemy, odcinamy grube końcówki, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy jak najdrobniej posiekaną cebulę. do zeszklonej cebuli dodajemy stratą cukinię oraz przeciśnięte ząbki czosnku.

Dusimy na małym ogniu około 5 minut. Cukinię dodajemy do ziemniaków, mieszamy by powstała jednolita masa.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka ubijamy na gęstą pianę z odrobiną soli, do ubitej piany dodajemy partiami masę ziemniaczaną z cukinią, delikatnie mieszamy.

Jednolitą masę nakładamy do silikonowych foremek na babeczki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut.

Babeczki podajemy z sosem jogurtowym bądź śmietaną. Są przepyszne :) 


Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
Startą cukinie podsmażamy z zeszkloną cebulką
Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
Cukinie łączymy z ziemniakami, wyrabiamy masę
Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
dodajemy partiami do ubitych jajek i mieszamy
Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
Ciasto nakladamy do silikonowych foremek
Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków
Pieczemy w piekarniku na złocisty kolor