kapitan_barbarossa

kapitan_barbarossa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Jogurtowe babeczki imbirowo-żurawinowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na imbirowo - żurawinowe babeczki kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, ale z powodzeniem można testować go przy również przy innych świątecznych okazjach.

Jogurtowe babeczki imbirowo-żurawinowe

Składniki:

Jogurtowe babeczki imbirowo-żurawinowe

 

  • BABECZKI:
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju z pestek moreli (lub innego zdrowego zamiennika)
  • 2 łyżeczki imbiru
  • DEKORACJA:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • posypka
  • ozdobne dekoracje świąteczne

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe babeczki imbirowo-żurawinowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, tak aby w gotowych babeczkach nie było żadnej feralnej grudki. Suche i mokre składniki tradycyjnie mieszamy w oddzielnych miskach, następnie łączymy je i krótko wyrabiamy ciasto drewnianą szpatułką. Ciasto nie musi być wymieszane bardzo dokładnie. Sekret puchatych babeczek tkwi bowiem w jego nie do końca jednolitej strukturze. W wyłożoną papilotkami blachę do wypieku babeczek, wlewamy ciasto, do wysokości ¾ babeczkowej komory. Blachę od razu wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli około 20 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Następnie studzimy polewę, aż zacznie lekko tężeć i dekorujemy nasze całkowicie ostudzone babeczki. Gotowe traktujemy jeszcze posypką i wpinamy w każdą z nich tematyczną dekorację.