Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Babeczki jogurtowo-malinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne, bardzo puszyste muffiny

Babeczki jogurtowo-malinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki jogurtowo-malinowe

 

  • 2 jajka
  • 200 gr mąki
  • 1 szkl jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 1 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki jogurtowo-malinowe
Rozpuszczamy masło i czekamy aż ostygnie. Przelewamy je do miseczki, dodajemy cukier oraz żółtka, ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dodajemy syrop malinowy. Ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania zwartej masy. Dodajemy łyżką ubite białko i mieszamy (łyżką, nie mikserem). Nakładamy do foremki. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. Porcja na ok. 11 dużych różyczek.
Babeczki jogurtowo-malinowe
Razem z masłem ucieramy żółtka oraz cukier
Babeczki jogurtowo-malinowe
Ze szczyptą soli ubijamy białka aż będą sztywną pianą
Babeczki jogurtowo-malinowe
Do żółtej stopniowo dodajemy jogurt, sok malinowy, mąkę, a na samym końcu ubite białka.
Babeczki jogurtowo-malinowe
Przelewamy do foremki i pieczemy przez 40 minut w ok. 180 st.

Tagi:

jajko jajka