steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Czekoladowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo szybkie, smaczne i puszyste czekoladowe babeczki. Długo zachowują świeżość, nawet na drugi dzień są delikatne i miękkie.

Czekoladowe muffinki

Składniki:

Czekoladowe muffinki

 

  • 6 białek
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g masła (roztopić i ostudzić)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki

ETAP 1:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder- ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy roztopione masło, kakao i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.

Ciasto nakładamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości, pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.