Sposób przygotowania:
Babeczki makowe
Osobiście zazwyczaj używam do tego wypieku masy makowej domowej ale może być taka z puszki Jak robię masę makową to staram się zrobić więcej aby mi trochę zostało aby póżniej wykorzystać do babeczek takie jak te które upiekłam w różnych foremkach.
Miękką margarynę lub masło, jak wolimy, ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku, ubijamy na gładką masę najlepiej mikserem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Gdy masa jest gotowa dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ale już ręcznie, ale dokładnie.
Masę makową mieszamy z rodzynkami i migdałami. Dodajemy do ciasta razem ze śmietaną. Mieszamy całość.
Masę makową przekładamy do wcześniej wysmarowanych i oprószonych bułka tartą foremek.
Babeczki pieczemy w 175 st. 30-40 minut.
Z tej porcji ciasta wyszło 9 babeczek o róznych kształtach.
Babeczki wyciągay z foremek i studzimy. Następnie dekorujemy dowolnie np smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy dowolnie wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, albo można posypać tylko cukrem pudrem. POLECAM!!!
Miękką margarynę lub masło, jak wolimy, ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jednym jajku, ubijamy na gładką masę najlepiej mikserem.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Gdy masa jest gotowa dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ale już ręcznie, ale dokładnie.
Masę makową mieszamy z rodzynkami i migdałami. Dodajemy do ciasta razem ze śmietaną. Mieszamy całość.
Masę makową przekładamy do wcześniej wysmarowanych i oprószonych bułka tartą foremek.
Babeczki pieczemy w 175 st. 30-40 minut.
Z tej porcji ciasta wyszło 9 babeczek o róznych kształtach.
Babeczki wyciągay z foremek i studzimy. Następnie dekorujemy dowolnie np smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy dowolnie wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, albo można posypać tylko cukrem pudrem. POLECAM!!!