gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Babeczki makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 3/5 głosów: 2

To moja propozycja na mini babeczki z masą makową mogą być do popołudniowej kawusi albo do koszyczka wielkanocnego;)

Babeczki makowe

Składniki:

Babeczki makowe

 

  • mąka pszenna 20 dkg
  • margaryna 15 dkg
  • cukier 4-5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masa makowa 5-6 łyżek
  • jajka 2 szt
  • rodzynki 1 garść
  • migdały siekane 2 łyżki
  • śmietana 12% 1/2 szklanki
  • masy makowej 5-6 łyżek
  • dodatkowo do dekoracji

 

  • polewa czekoladowa
  • płatki migdałowe
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Babeczki makowe
Osobiście zazwyczaj używam do tego wypieku masy makowej domowej ale może być taka z puszki Jak robię masę makową to staram się zrobić więcej aby mi trochę zostało aby póżniej wykorzystać do babeczek takie jak te które upiekłam w różnych foremkach.

Miękką  margarynę lub masło, jak wolimy,  ucieramy z cukrem, następnie  wbijamy po jednym jajku, ubijamy na gładką masę najlepiej mikserem.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.  

Gdy masa jest gotowa  dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy ale już ręcznie, ale dokładnie.

Masę makową mieszamy z  rodzynkami i migdałami. Dodajemy do ciasta razem ze śmietaną. Mieszamy całość.

Masę makową przekładamy do wcześniej wysmarowanych i oprószonych bułka tartą foremek.

Babeczki pieczemy w 175 st. 30-40 minut.

Z tej porcji ciasta wyszło 9 babeczek o róznych kształtach.

Babeczki wyciągay z foremek i studzimy. Następnie dekorujemy dowolnie np smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy dowolnie wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, albo można posypać tylko cukrem pudrem. POLECAM!!!