Sposób przygotowania:
Makowe babeczki
1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szeroką szklanką/ kubkiem wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej. Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, następnie za pomocą małej foremki wykroić środki kółek.. Kółka umieścić na masie makowej, lekko dociskając, aby ciasta skleiły się ze sobą. Tak przygotowane makowe babeczki piec w 190st.C około 25 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)