zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Babeczki miętowo - bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki ze świeżą miętą i bananem. Banany można skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały w cieście, ale akurat nie miałam jej pod ręką to upiekłam babeczki bez cytryny. I tak były pyszne.

Babeczki miętowo - bananowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki miętowo - bananowe

 

  • 1 garść świeżej mięty
  • 2 dojrzałe banany
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 3/4 mleka
  • 1/4 szk oleju
  • 1/4 szk oranżady
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki miętowo - bananowe
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka wymieszać z olejem, mlekiem i oranżadą. Banany po obraniu pokroić w kostkę a miętę posiekać i dodać do suchych składników a potem wymieszać. Do płynnych dodać suche z bananami i wymieszać. Masę kłaść do foremek silikonowych umieszczonych we wgłębieniach blachy do muffinek. Babeczki piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone wystudzić i opcjonalnie można posypać dodatkowo cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Babeczki miętowo - bananowe
Etap 1 Przygotwać osobno suche i mokre składniki
Babeczki miętowo - bananowe
Etap 2 Banany i mietę wymieszać z mąką...
Babeczki miętowo - bananowe
Etap 3 Potem wymieszać wszystko razem i
Babeczki miętowo - bananowe
Etap 4 Napełnić foremki ciastem i upiec babeczki

Tagi:

jajko jajka