jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki piankowe stracciatella

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Te babeczki z kruchym maślanym boczkiem i delikatną piankę z drobinkami czekolady są idealnym ciastem na upalne dni.

Babeczki piankowe stracciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki piankowe stracciatella

 

  • 400 g mleka skondensowanego (niesłodzonego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 5 dag startej czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • kilka łyżek drobnych rodzynków
  • ciasteczka kruche z posypką cukrową (paluszki)
  • paluszki czekoladowe i listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki piankowe stracciatella
Zalewamy galaretkę niewielką ilością wody (pół szklanki), mieszając zagrzewamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Studzimy. Mleko kondensowane miksujemy do uzyskania puszystej piany, dodajemy do niej ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Dodajemy połowę płatków migdałowych, rodzynki i większą część startej czekolady – mieszamy. Foremki do muffinek posypujemy płatkami migdałowymi, nakładamy na środek po łyżeczce masy, boki wykładamy ciasteczkami po czym napełniamy masą środki aż po brzegi. Wygładzamy górę łyżką i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Wyjmujemy babeczki, oprószamy je pozostałą czekoladą. Podajemy udekorowane pałeczkami czekoladowymi i listkami mięty.
Babeczki piankowe stracciatella
Foremki do muffinek posypujemy płatkami migdałowymi, nakładamy na środek po łyżeczce masy
Babeczki piankowe stracciatella
Boki wykładamy ciasteczkami po czym napełniamy masą środki aż po brzegi.
Babeczki piankowe stracciatella
Wygładzamy górę łyżką i posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi.
Babeczki piankowe stracciatella
Wyjmujemy babeczki z lodówki, oprószamy je pozostałą czekoladą.