kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki. Przygotowane na kefirze i razowej oraz kukurydzianej mące. Babeczki słodzone są miodem, ale możemy użyć innego słodziwa. Polecam.

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą

 

  • 1/2 szkl kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka konfitury z cytrusów
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki orkiszowej razowej T 1850
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 7 truskawek
  • cukier puder do posypania
  • silikonowe foremki

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Truskawki dokładnie myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. W misce mieszamy kefir, olej, jajko, konfiturę cytrusową. Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Z truskawek odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki.

Ciasto przekładamy do foremek i wciskamy pokrojone owoce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Płynne składniki przekładamy do miski i mieszamy.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Dodajemy mąki, proszek do pieczenia i mieszamy.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Do silikonowych foremek przekładamy przygotowane ciasto.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Odsączone z wody truskawki kroimy na kawałki.
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i konfiturą
Pokrojone truskawki wkładamy do ciasta.