rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babeczki te przygotowałam do tegorocznego koszyczka wielkanocnego. Obdzieliłam nimi najbliższą rodzinę.

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe

Składniki:

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe

Ciasto:

  • 2 białka
  • 90 g cukru kryształu
  • 180 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 70 ml mleka 3.2%
  • sok z 1/2 pomarańczy (bez pestek)
  • 8 małych kostek czekolady deserowej

Dodatkowo:

  • 1 mleczna czekolada
  • reszta czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
  • skóra pomarańczowa (obierałam z dwóch pomarańczy)

Sposób przygotowania:

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe

Piana:

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy wolnym strumieniem olej oraz mleko i sok

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie powolnym strumieniem olej, mleko i sok pomarańczowy.

Przygotowanie ciasta:

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe
Do ubitej piany dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Do masy białkowej dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Wykończenie:

Babeczki pomarańczowo- czekoladowe
Dodajemy posiekaną drobno czekoladę, mieszamy i przelewamy do przygotowanej sylikonowej foremki na babeczki

Do całości dodajemy posiekaną drobno czekoladę, przelewamy do foremek do 2/3 wysokości (u mnie sylikonowe z kominkiem) i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzone polewamy roztopioną czekoladą z dodatkiem mleka i posypujemy startą skórką z pomarańczy.