Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babeczki są pyszne, aromatyczne i wszystkim smakują.

Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką

 

  • 35 dag mąki tortowej
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek z gotowanych na twardo jajek
  • 1 całe jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szkl marmolady wieloowocowej
  • 2 łyżki konfitur z płatków róży
  • Krem
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szkl likieru advocat
  • 10 dag czekolady deserowej
  • barwnik spożywczy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką
Żółtka z ugotowanych na twardo jajek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i dokładnie posiekać z margaryną. Dodać utarte żółtka, całe jajko, śmietanę, otartą skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wylepić foremki babeczek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży, napełnić do połowy wgłębienia w babeczkach, zapełnić tężejącą galaretką.Krem Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do miski wlać całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu aż masa jajeczna na brzegu miski zacznie obsychać. Zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Margarynę utrzeć na pianę. Ciągle ucierając wlewać bardzo powoli masę jajeczną i likier. Krem podzielić na 3 części. Do jednej części dodać połowę rozpuszczonej czekolady. Drugą część zabarwić odrobiną barwnika spożywczego lub sokiem z czerwonego buraka. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Wierzch ozdobić pozostałą czekoladą.
Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką
Do mąki z cukrem pudrem i margaryną dodą starte żółtka skórkę pomarańczową jajko śmietanę
Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką
Ciasto szybko zagnieść uformować kulkę i zawinąć w folię
Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką
Do upieczonych babeczek nałożyć marmoladę z konfiturą i tężejącą galaretkę