Sposób przygotowania:
Babeczki z pomarańczowo-różaną nutką
Żółtka z ugotowanych na twardo jajek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odłożyć do stężenia. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i dokładnie posiekać z margaryną. Dodać utarte żółtka, całe jajko, śmietanę, otartą skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm i wylepić foremki babeczek. Ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży, napełnić do połowy wgłębienia w babeczkach, zapełnić tężejącą galaretką.Krem Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Do miski wlać całe jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu aż masa jajeczna na brzegu miski zacznie obsychać. Zdjąć z ognia i ubijać do ostudzenia. Margarynę utrzeć na pianę. Ciągle ucierając wlewać bardzo powoli masę jajeczną i likier. Krem podzielić na 3 części. Do jednej części dodać połowę rozpuszczonej czekolady. Drugą część zabarwić odrobiną barwnika spożywczego lub sokiem z czerwonego buraka. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki. Wierzch ozdobić pozostałą czekoladą.
marietta