slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki serowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na proste w przygotowaniu babeczki serowo-makowe. Upieczone z ciasteczkiem pięknie wyglądają a do tego jak smakują. Polecam.

Babeczki serowo-makowe

Składniki:

Babeczki serowo-makowe

 

  • 6 szt markiz blacky
  • masa serowa: 200 g twarogu chudego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • masa makowa: 350 g gotowej masy makowej
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka kaszy manny
  • oraz 6 aluminiowych foremek na babeczki

Sposób przygotowania:

Babeczki serowo-makowe
Do foremek aluminiowych na muffinki wkładamy po jednym ciasteczku. Do miseczki przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy pozostałe składniki masy serowej. Mieszamy dokładnie a następnie masę przekładamy do foremek (po 1 łyżce), lekko dociskamy.

Do drugiej miseczki przekładamy masę makową, dodajemy białko oraz kasze mannę i mieszamy, Przekładamy masę makową na masę makową i wyrównujemy. Wkładamy foremki z babeczkami do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu dekorujemy babeczki.