patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Babeczki z powidłami i serem białym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu babeczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi oraz rumem i serem.

Babeczki z powidłami i serem białym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki z powidłami i serem białym

 

  • 400 g ciasta francuskiego na 10 babeczek
  • Ok 10 łyżeczek powideł śliwkowych np z rumem
  • 20 dag sera białego chudego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

Babeczki z powidłami i serem białym
Z ciasta francuskiego wycinam koła tak by zmieściły się do foremek na babeczki. Następnie za pomocą widelca robię małe dziurki.

Za pomocą łyżeczki kładę porcję powideł. Ser biały łącze z cukrem brązowym oraz wanilią. Kładę porcję na ciasto. Z ciasta wykrawam paseczki i robię kratkę na sam wierzch babeczki.

Piekę ok 35 min w 160 stopniach. Wierzch posypuję tartą czekoladą lub kakao.   


Babeczki z powidłami i serem białym
Do foremki wkładam ciasto oraz powidła śliwkowe.
Babeczki z powidłami i serem białym
Następnie kładę porcję sera białego połączonego z cukrem i wanilią.
Babeczki z powidłami i serem białym
Robię kratkę za pomocą pasków ciasta francuskiego.