Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Kruche rogaliki z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Któż z nas nie lubi kremu typu nutella? Taki krem idealnie sprawdzi się m.in. jako nadzienie kruchych rogalików.

Kruche rogaliki z nutellą

Składniki:

Kruche rogaliki z nutellą

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania stolnicy
  • 1/3 szklanki cukru pudru + cukier puder do oprószenia rogalików
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 24 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego typu nutella

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z nutellą

ETAP 1:

Kruche rogaliki z nutellą
Z mąki, cukru pudru, żółtka, śmietany, szczypty soli i masła zagniatamy ciasto

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło.

Ciasto zagniatamy krótko, do połączenia się składników.

ETAP 2:

Kruche rogaliki z nutellą
Każdy z trzech kawałków ciasta rozwałkowujemy i kroimy na 8 kawałków

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje.

Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, dążąc do uzyskania okrągłych placów. Każdy placek kroimy na 8 kawałków tak jak na zdjęciu.

ETAP 3:

Kruche rogaliki z nutellą
Na każdym trójkącie ciasta układamy porcję nutelli

Każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy, rozsmarowujemy na nim łyżkę kremu czekoladowo - orzechowego.

ETAP 4:

Kruche rogaliki z nutellą
Zwijamy rogaliki, które układamy na blasze wyłożonej do pieczenia

Chwytając za szerszy brzeg ciasta, zwijamy rogaliki, nadając im kształt jak na zdjęciu. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut w 180 t. C.

Przed podaniem ostudzone rogaliki oprószamy cukrem pudrem.