Sposób przygotowania:
Kruche rogaliki z nutelląETAP 1:
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Następnie dodajemy posiekane, zimne masło.
Ciasto zagniatamy krótko, do połączenia się składników.
ETAP 2:
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 porcje.
Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, dążąc do uzyskania okrągłych placów. Każdy placek kroimy na 8 kawałków tak jak na zdjęciu.
ETAP 3:
Każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy, rozsmarowujemy na nim łyżkę kremu czekoladowo - orzechowego.
ETAP 4:
Chwytając za szerszy brzeg ciasta, zwijamy rogaliki, nadając im kształt jak na zdjęciu. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 t. C.
Przed podaniem ostudzone rogaliki oprószamy cukrem pudrem.