kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Pierniczki świąteczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do świąt jeszcze troche czasu ale pierniczki spokojnie można już upiec i przechować do świąt w metalowym pudełeczku. Niesamowity aromat jaki wydobywa sie przy pieczeniu sprawia, że w całym domu czuć klimat świąteczny.

Pierniczki świąteczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki świąteczne

Na pierniki:

Na lukier królewski:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko jajka

Sposób przygotowania:

Pierniczki świąteczne

Pierniki ciasto

Pierniczki świąteczne
Rozpuszczając podane składniki nie wolno ich zagotować

Margaryne, cukier i miód rozpuścić na ogniu ale nie gotować. Odstawić do przestygniecia.

ETAP 2:

Pierniczki świąteczne
Wszystkie suche składniki wymieszać z mąką

Mąke przesiać do miski, dodać sode i przyprawe do piernika, wymieszać.

ETAP 3:

Pierniczki świąteczne
Do suchych składników dodac jajka i wlać miód z cukrem i margaryną

Jajka roztrzepać widelcem dodać do mąki wymieszać łyżką i wlać letni miód.

ETAP 4:

Pierniczki świąteczne
Zagniecione na gładko ciasto owijamy w folie i dajemy do lodówki

Wymieszać a nastepnie zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w foie i włożyć na 2 godziny do lodówki.

ETAP 5:

Pierniczki świąteczne
Wycinamy pierniczki i pieczemy pilnując czasu by si nie przypaliły bo bedą twarde.

Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek grubości ok.0,5 cm. Foremkami wycinamy pierniki, układamy na blache wyłożoną papierem i pieczemy 8-10 min. w temp. 180* C nastawiając piekarnik góra dół.

Lukier

Pierniczki świąteczne
Pierniczki malowane lukrem z barwnikiem

Cukier puder odmierzamy i przesiewamy przez sitko (nie może mieć gródek) dodajemy białko jajka i ucieramy mikserem na najwolniejszych obrotach ok. 3 min. tak by nie napowietrzyć lukru. Jeśli uznamy że jest zbyt gesty możemy dodać odrobinę wody, a jeśli jest za rzadki to dosypujemy cukru.
Możemy dosypać barwniki i będziemy mieć lukier kolorowy.