Sposób przygotowania:
Pierniczki świątecznePierniki ciasto
Margaryne, cukier i miód rozpuścić na ogniu ale nie gotować. Odstawić do przestygniecia.
ETAP 2:
Mąke przesiać do miski, dodać sode i przyprawe do piernika, wymieszać.
ETAP 3:
Jajka roztrzepać widelcem dodać do mąki wymieszać łyżką i wlać letni miód.
ETAP 4:
Wymieszać a nastepnie zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w foie i włożyć na 2 godziny do lodówki.
ETAP 5:
Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek grubości ok.0,5 cm. Foremkami wycinamy pierniki, układamy na blache wyłożoną papierem i pieczemy 8-10 min. w temp. 180* C nastawiając piekarnik góra dół.
Lukier
Cukier puder odmierzamy i przesiewamy przez sitko (nie może mieć gródek) dodajemy białko jajka i ucieramy mikserem na najwolniejszych obrotach ok. 3 min. tak by nie napowietrzyć lukru. Jeśli uznamy że jest zbyt gesty możemy dodać odrobinę wody, a jeśli jest za rzadki to dosypujemy cukru.
Możemy dosypać barwniki i będziemy mieć lukier kolorowy.