Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babeczki z nutką pomarańczy są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Kakao i pomarańcza to pyszne połączenie.

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

Składniki:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

 

  • 2 jajka
  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 szkl maślanki
  • 0,5 szkl cukru trzcinowego
  • 7 dag masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

ETAP 1:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach
Jajka zmiksować z maślanką, cukrem i masłem.

Do miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią, rozpuszczone, przestudzone masło, maślankę i zmiksować.

ETAP 2:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach
Przesianą mąkę wymieszać z kisielem pomarańczowym i proszkiem do pieczenia.

Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem.

ETAP 3:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach
Mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia połączyć z masą jajeczną.

Do masy jajecznej wsypać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach.

ETAP 4:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach
Na końcu ciasto delikatnie wymieszać ze skórką pomarańczową.

Następnie dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i śmietanę, drugą część pozostawić jasną. Do przygotowanych foremek przełożyć ciasto jasne i ciemne napełniając foremki do 2/3 wysokości.

ETAP 6:

Pomarańczowe babeczki w dwóch kolorach

Następnie ciasto w foremkach zamieszać wykałaczką. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka 20-25 minut.