Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z bitą śmietaną
Mąkę posiekać z tłuszczem i dodać ubite na puch żółtka z cukrem, szybko zagnieść kruche jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i dobrze schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Posmarowane babeczki (foremki) tłuszczem wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem dno, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15 minut na złoty kolor. Babeczki wyjmujemy foremek i dobrze studzimy.Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe na złoty kolor; studzimy. Babeczki w środku smarujemy dżemem malinowym i maczamy (posypujemy) je prażonymi płatkami migdałowymi. Maliny i borówki myjemy i odsączamy na sitku lub ręczniku papierowym. Melisę płuczemy i pozostawiamy do wyschnięcia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowegoi śmietan-fixu. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na każdej babeczce sporą rozetkę ze śmietany, na śmietanie kładziemy po malinie lub borówce. Jeżeli babeczki są duże można położyć kilka owoców. Dekorujemy listkiem melisy każdą babeczkę. SMACZNEGO!
nathaliye
apple_pie