Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i aromatyczne babeczki, ozdoba świątecznego stołu.

Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 17 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem śmietanowy
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1,5 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru malibu
  • posypka czekoladowa
  • 2 łyżki soku z czerwonego buraka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną
Mąkę z proszkiem do pieczenia i z masłem posiekać, dodać żółtka utarte z cukrem pudrem, imbirem i skórką z pomarańczy wymieszać. Następnie dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Oziębione ciasto rozwałkować na grubość pół cm i wyklejać posmarowane olejem foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut, ostudzić. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, powoli dodać żelatynę i likier, wymieszać. 1/3 śmietany połączyć z sokiem z buraka lub barwnikiem spożywczym. Gotowy krem śmietanowy włożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić zimne, upieczone babeczki, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia. Posypać posypką.
Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną
Masło posiekać z mąką dodać żółtka utarte z cukrem pudrem
Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną
Dodać gęstą śmietanę i szybko zagnieść ciasto
Pomarańczowo-imbirowe babeczki z bitą śmietaną
Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę

Tagi:

buraki