aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Babeczki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne babeczki z soczystymi jagodami. Wprost nie można się im oprzeć, ja jadłam je jeszcze gorące.

Babeczki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z jagodami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 garść jagód

Sposób przygotowania:

Babeczki z jagodami
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiewamy przez sitko do jednej miski. Dokładnie mieszamy i dodajemy szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem na kremową masę. Dodajemy mleko i nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej i nadal miksujemy. Łączymy zawartość obydwu misek i dokładnie mieszamy łyżką. Jagody płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sitku. Przygotowane ciasto nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 wysokości. Wierzch każdej babeczki posypujemy jagodami. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy babeczki ostygną, wówczas wyjmujemy je z papilotek.
Babeczki z jagodami
W misce mieszamy mąkę z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Babeczki z jagodami
W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy mleko i olej i nadal miksujemy.
Babeczki z jagodami
Na końcu dodajemy suche składniki i całość mieszamy łyżką.
Babeczki z jagodami
Ciasto wykładamy do papilotek, wierzch posypujemy jagodami i pieczemy 15-20 minut.

Tagi:

jajko jajka