WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1637]

Babeczki z kajmakiem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche babeczki z masą kajmakową i kremem budyniowym, udekorowane czekoladową posypką. Mały słodki deser.

Babeczki z kajmakiem i budyniem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babeczki z kajmakiem i budyniem

Kruche korpusy

Nadzienie

  • ok. 0,5 puszki masy kajmakowej/krówkowej
  • kilkanaście orzeszków ziemnych niesolonych)
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 100g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Babeczki z kajmakiem i budyniem

ETAP 1:

Wszystkie składniki na cisto kruche umieścić w misce i zagnieść z nich jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę po czym rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm.

Z ciasta wycinać szklanka kółka i wylepiać nimi foremki do babeczek. Babeczki piec na rumiano w 180 stopniach (ok. 15-20 minut). Wystudzić i wyjąć z foremek.

Masę kajmakową można umieścić na kilka minut w gorącej wodzie żeby lepiej się nakładała. Nałożyć porcje masy do babeczek. Poutykać połówki orzeszków. Budyń ugotować jak w instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 0,5 szkl. i dodając do budyniu łyżeczkę mąki. Wystudzić i zmiksować z masłem. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki.

Wierzch posypać posypką czekoladową. Babeczki schłodzić w lodówce.

Babeczki z kajmakiem i budyniem
Babeczki z kajmakiem wypelnione kremem budyniowym
Babeczki z kajmakiem i budyniem
Polowki orzeszkow ziemnych poutykane w masie kajmakowej
Babeczki z kajmakiem i budyniem
Masa kajmakowa nałożona na dno kruchych korpusów
Babeczki z kajmakiem i budyniem
Upieczone korpusy babeczek wystudzone i wyjete z foremek
Babeczki z kajmakiem i budyniem
Ugotowany na mleku budyń śmietankowy