Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Ciasto kruche z budyniem, truskawkami i rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie w przygotowaniu, podzielne ciasto z soczystymi truskawkami, rabarbarem i kremowym budyniem. Wychodzi bardzo smaczne, delikatne i nie przesłodzone.

Ciasto kruche z budyniem, truskawkami i rabarbarem

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem, truskawkami i rabarbarem

 

 

  • Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 700ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem, truskawkami i rabarbarem
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło.

Wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą.

Mniejszą część zamrażamy.

Większą wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Proszek budyniowy mieszamy w szklance mleka wraz z cukrem waniliowym, resztę mleka zagotowujemy.

Rozmieszany proszek wlewamy do mleka, energicznie mieszając.

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Oczyszczone truskawki także kroimy w kostkę.

Na ciasto kruche wykładamy rabarbar z truskawkami, zalewamy budyniem.

Wierzch posypujemy zamrożonym wcześniej, startym na tarce o grubych oczkach kruchym ciastem.

Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.