Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z budyniemETAP 1:
Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto.
ETAP 2:
Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.
ETAP 3:
Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia.
ETAP 4:
Do pozostałego mleka dodajemy przesiane mąki i żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą).
ETAP 5:
Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).
ETAP 6:
Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm.
ETAP 7:
Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.
karola25