SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z budyniem

  • 1
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kruche babeczki z budyniem

Kto nie zna kruchych babeczek z budyniem? To klasyka, która nigdy się nie nudzi.
Jak przez mgłę pamiętam ich smak. Mocniej w pamięci utkwiły obrazy: małej cukierni w odrapanej kamienicy przeszklonej witryny z równo ustawionymi babeczkami.

Składniki:

Kruche babeczki z budyniem

Składniki na około 24 babeczki: Ciasto:

 

Budyń:

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z budyniem

ETAP 1:

Kruche babeczki z budyniem
Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto.

Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto.

ETAP 2:

Kruche babeczki z budyniem
Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.

Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h.

ETAP 3:

Kruche babeczki z budyniem
Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia.

Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy na gaz i doporwadzamy do wrzenia.

ETAP 4:

Kruche babeczki z budyniem
Do pozostałego mleka dodajemy przesiane mąki i żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą).

Do pozostałego mleka dodajemy przesiane mąki i żółtka. Krótko miksujemy ,( u mnie blender z końcówka miksującą).

ETAP 5:

Kruche babeczki z budyniem
Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).

Wlewamy do gotujacego się mleka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Cały czas mieszając gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut).

ETAP 6:

Kruche babeczki z budyniem
Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm.

Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm.

ETAP 7:

Kruche babeczki z budyniem
Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.

Do środka babeczek nakładamy po łyżeczce ugotowanego i ostudzonego budyniu, który powinien mniej więcej wypełnić ją w ¾. Napełnione babeczki przykrywamy ciastem. Dobrze dociskamy brzegi babeczek, unikniemy otwierania się podczas pieczenia.