Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki sernik często przygotowuję z różnymi owocami sezonowymi, ale uwielbiam też właśnie wersję z brzoskwiniami, która gościła już w moim domu mnóstwo razy.

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami

Tortownica o średnicy około 24-26 cm, masa:

  • 1 kg mielonego twarogu (lub z wiaderka)
  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (około 400g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (mogą być świeże)

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • okrągłe biszkopty na spód

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami

Brzoskwinie:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami
Można użyć świeżych brzoskwiń, nie tylko z puszki.

Kilka połówek brzoskwiń należy pokroić w plasterki - będą do udekorowania wierzchu, a resztę w kostkę.

Masa:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Twaróg połączyć z mlekiem skondensowanym, a żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Do żelatyny dodać łyżkę masy i wymieszać.

Całość dokładnie zmiksować, a na końcu wieszać brzoskwinie.

Całość:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami
Na masie serowej można ułożyć dowolne owoce.

Galaretkę przygotować wg przepisu umieszczonym na opakowaniu.

Na spodzie formy ułożyć biszkopty namoczone w lekko ściętej galaretce.

Następnie wyłożyć masę twarogową, a na niej poukładać plasterki brzoskwiń.

Całość zalać resztą galaretki.

Chłodzenie:

Sernik z mlekiem skondensowanym i brzoskwiniami
Masa i galaretka powinna być całkowicie stężała.

Ciasto schłodzić w lodówce do momentu stężenia masy i galaretki.