Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierniczki na maślance bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wilgotne, aromatyczne pierniki bez tłuszczu.

Pierniczki na maślance bez tłuszczu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki na maślance bez tłuszczu

 

  • ciasto:250 g mąki
  • 2 jajka
  • 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • czubata łyżka kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • oraz:marmolada
  • polewa: 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka oleju + łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki na maślance bez tłuszczu
W jednym naczyniu mieszamy mokre składniki, dodajemy też do nich kakao i przyprawę do piernika. Do drugiego przesiewamy mąkę wraz z suchymi składnikami. Gdy mokre są już dobrze wymieszane, dodajemy po łyżce maki i cały czas delikatnie mieszamy. Foremki do babeczek smarujemy wacikiem zwilżonym w oleju i wysypujemy mąką. Do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie niepełną łyżeczkę marmolady i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 25 - 30 min. Po wyłączeniu lekko uchylamy piekarnik i pozwalamy im wolno zejść z temperatury. W naczyniu podgrzewamy masło i mleko, do tego drobimy czekoladę i taką polewą za pomocą pędzelka smarujemy zimne piernikowe babeczki.
Pierniczki na maślance bez tłuszczu
W naczyniu za pomocą trzepaczki mieszamy mokre składniki.
Pierniczki na maślance bez tłuszczu
Odważamy mąkę i przesiewamy z proszkiem oraz sodą.
Pierniczki na maślance bez tłuszczu
Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, na środek dajemy odrobinę marmolady.