Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Babeczki z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fajnie się prezentują i super smakują!

Babeczki z masą orzechową

Składniki:

Babeczki z masą orzechową

 

  • 1i1\2szkl.mąki pszennej,
  • 10dag.margaryny,
  • 1jajko,
  • 4łyżki cukru,
  • szczypta soli
  • Masa;
  • 1czubata łyżka margaryny,
  • 4łyzki cukru,
  • 1\2szkl.śmietany 22%,
  • 1i1\2szkl.drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 3łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej,
  • 3łyżki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli,
  • 5łyżek rodzynek,
  • 2łyżki pokrojonych w kostkę śliwek kalifornijskich
  • 1żółtko do posmarowania ciasta,
  • 1\2czekolady i owoce osączone z konfitury do przybrania

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą orzechową
Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli,posiekać z margaryną,dodać jajko,szybko zagnieść ciasto i w torebce foliowej włożyć na 30min.do lodówki. Rodzynki umyć,osączyć.Margarynę podsmażyć z cukrem na złoty kolor i natychmiast wlać śmietanę,mieszając.Zdjąć z ognia,wsypać orzechy,wymieszać,dodać rodzynki,skórkę pomarańczową,morele oraz śliwki,wymieszać schłodzić. Oziębione ciasto cienko rozwałkować,foremki do babeczek wysmarować margaryną i oprószyć mąką.1\3ciasta odłożyć,a pozostałym wyłożyć foremki,dociskając ciasto do brzegów.Babeczki wypełnić przygotowaną masą orzechową.Z odłożonego ciasta wykroić krążki,nałożyć je na babeczki i zlepić z brzegami ciasta w foremkach,wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem i kilkakrotnie nakłuć widelcem.Babeczki piec ok.20min.w 175"C,ostudzić,wyjąć z foremek. Czekoladę połamać i roztopić w gorącej kąpieli,polać babeczki i przybrać owocami z konfitury.